Titel

            HOME                  NIEUWS                  BOEKEN                   OVER DE AUTEUR                 CURSIEFJES               CONTACT               LINKS              Face     Twit     YT   

WAT LEZERS SCHRIJVEN

Het Pi-algoritme (e-mails & facebook)

Ik heb zopas voor de tweede maal de thriller 'Het pi-algoritme' van Bert Bergs (alias Robert Vandenberghe) gelezen. Ik blijf erbij: een aanrader. (C.D.R 30/03/15)

 (CProficiat! Spannend verhaal met een onverwacht einde. (A-M. 19/01/15)

Zeer boeiend boek. Er is een duidelijke progressie in het schrijven van Bert. De eerste boeken waren aangenaam om te lezen, dit boek vraagt voor meer van dit soort. Ook de situaties in UGent zijn voor insiders zeer gedetailleerd beschreven en herkenbaar. Als je de aangegeven data in het oog houdt geven de flash backs geen probleem. (G.VDB - 07/01/15)

Wel, ik had mij voorgenomen om iedere dag 10 pagina’s te lezen
maar… na minder dan een week heb ik het al uit.
Ik vind het gewoon GOED.
Spannend, zeer goed geschreven (hoe doet u het in godsnaam)
en op het einde een onverwachte afloop zoals het bij kaskrakers hoort (A.DC 18/11/14)

Ik heb je Pi-boek zo goed als in één adem uitgelezen : spannend van in het begin en onverwacht einde (R.H. 2/11/14)

Ik heb het boek met plezier gelezen en werd er in "meegezogen" tot het verrassende einde .(G.P. 30/10/14)

Recensies:
De Thrillerlezersblog (****):  lees hier
De Thrillerblog(***1/2): lees hier
Recensies Crimezone
Cees van Rhienen (***): lees hier
Christine Bols
(***): lees hier
 

Cirkel Twaalf (e-mails)

Zoals vorige jaar heb ik tijdens mijn vakantie een roman (“Oorlog en terpentijn”) en een thriller (“Cirkel Twaalf”) (C12) gelezen.
Ook ditmaal heb ik stukje nachtrust moeten laten om te kunnen doorlezen: C12 is evenals zijn voorganger een pageturner.
Persoonlijk vind ik het boek dus heel goed opgebouwd, beetje bij beetje wordt er informatie vrijgegeven, en op een gegeven moment word ik als lezer zo nieuwsgierig hoe dit allemaal in elkaar past, dat de bladzijden er doorvliegen. Ook ben ik te vinden voor het buitenlands decor, zelf ben ik nog nooit in Bulgarije geweest, en op die manier kom ik spontaan in contact met een voor mij onbekend land, heel verfrissend. Mbt tot verhaal, eventjes was ik bang dat Lyubomir zou sneuvelen, maar gelukkig gebeurde dit niet. In elk geval lijkt het mij geen evidentie om dergelijke boeken te schrijven. Opbouw, taal, verhaallijn op elk moment strak houden, aandacht van lezer opeisen, beschrijving geografisch decor Bulgarije, academische wereld weergeven, enzovoort, ..., gefeliciteerd!!!
Vermits blijkbaar jouw volgende boek op komst is, wordt het stilaan een traditie om dit te lezen tijdens mijn volgend jaarlijks verlof.
Dus sluit ik wederom af met de woorden: ik kijk uit naar jouw volgend boek!  (J.VM - 30/07/14)

Proficiat! Zeer goed, spannend en goed getekende feiten. Historisch of fictie? Ik zou het niet weten. Waar haal je toch de inspiratie! 
Zonder literaire franjes, maar dat hoeft ook niet. Daarvoor lees ik een literaire roman.  (R.L. - 30/01/14)

Ik heb je boek uitgelezen . Het is een zeer spannende plot en eens begonnen wil je dan ook verder lezen tot de ontknoping.  (H.A. - 25/02/14)


Watleesje.nu

Het eerste boek "Het Duivelse Recept" was reeds een schot in de roos. Nummer twee "Cirkel Twaalf" is een voltreffer.een knappe, perfekte thriller, fantastische stijl, kortom een aanrader. Bert Bergs is een grote aanwinst voor het genre. Magda Van Riet - 05 jul 2014, Gent


Lezeres Anna -  Crimezone.nl

De personages worden redelijk goed uitgewerkt, maar mis een klik. De slechteriken voeren de boventoon en de goede worden wat vlak beschreven een gemiste kans want de rol van Marc de Journalist op onderzoek had veel ruimer gemogen. Kan mij dan ook niet vereenzelvigen met de personages. Ook zijn er teveel personages aanwezig voor een boek van 196 pagina’s. De schrijfstijl is wel prettig, op wat moeilijke woorden en wat taalfoutjes na leest het boek makkelijk weg. De hoofdstukjes zijn kort en compact en in vogelvlucht omvatten zij het leven van één dag.

De plot zit redelijk goed in elkaar, er had meer actie in gemogen en een ruimere omschrijving van wat zich plaatsvind. Ook ontbreken de nodige twists om het verhaal interessant te maken. De ontknoping is het goed opletten geblazen. Personages en gebeurtenissen komen dan in sneltreinvaart voorbij, waarbij alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. Geen slecht boek, maar het mag duidelijk zijn dat aan de personages nog de nodige aandacht besteed dient te worden. Ik geef hem 3 sterren.

Spanning: 2 sterren
Plot: 3 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 2 sterren
Psychologie: 2 sterrenRecensie Biblion (Boekensalon.nl)

Een Gentse dokter krijgt van een Bulgaarse patiënt te horen dat zijn vader tijdens een archeologische expeditie in Bulgarije niet verongelukt maar vermoord is. Hij spreekt een vriend, freelance journalist Ackien, aan om ter plaatse onderzoek te doen naar de ware toedracht. Alles zou te maken hebben met de ontdekking van een plattegrond naar een mogelijke goudschat. De plaatselijke maffia (Cirkel Twaalf) heeft de corrupte regering in de zak om het onderzoek te boycotten, en zodra ze horen van de nieuwsgierige Belg elimineren ze alle losse eindjes uit het verleden, zowel in Gent als in hun thuisland. Deze tweede thriller van een Vlaamse professor is een vlot verhaal dat uitgaat van een niet bijster originele uitgangspositie. De couleur locale van Bulgarije, een land waar de auteur duidelijk een band mee heeft, is treffend beschreven maar de Gentse connectie mocht iets meer uitgewerkt zijn. Op alle gebied nogal vlak, zowel wat personages, taal en stijl als spanning betreft. De ontknoping kon ook maar matig bevredigen. Kleine druk, ruime interlinie en ruime marges. (C. Vandenbroucke)

Reactie van een lezer (bol.com)

Graag wou ik de bovenstaande recensie nuanceren in positieve zin. Naar mijn ervaring leest het boek zeer vlot. De uitgangspositie is wel degelijk origineel en het verhaal bevat goede vondsten, zoals de tijdsprongen tussen de 21ste eeuw en 322 voor Christus.
Het verhaal getuigt van een zeer goede vertrouwdheid van de auteur met de situaties in Gent en in Bulgarije. Slechts veranderingen in de politieke situatie in Sofia in 2013 maakten uiteindelijk de oplossing van het raadsel mogelijk.
Pluspunten:  Fantasierijk, Goede plot, Spannend
(J.U. 25/03/2014)

Reactie van de auteur

Ik merk op dat de recensie over Cirkel Twaalf weinig lovend is, met als enig positief punt dat het gaat om een ‘vlot’ verhaal'. Het boek wordt overduidelijk in een negatief daglicht gesteld en dat door een Vlaming op een Nederlandse webstek.

Uit de korte beschrijving van de inhoud blijkt duidelijk dat de recensent het boek slechts diagonaal heeft gelezen en zaken door elkaar haalt.  De beschrijving hoe een moordzaak in een corrupt land politiek kan opgelost worden in plaats van politioneel is blijkbaar niet eens tot de recensent doorgedrongen (een belangrijk element, waarbij zelfs een Europarlementslid, na het lezen van mijn boek, beweert dat dit tot de realiteit zou kunnen behoren). Dat ook de naam van de spilfiguur Ackein verkeerd is geschreven, illustreert duidelijk met welke slordigheid de recensent zich van zijn taak heeft gekweten. En laat mij daarbij nog opmerken dat met ‘ruime interlinie’ en ‘ruime marges’ de recensent blijkbaar wil laten uitschijnen dat er weinig tekst op een pagina staat. Gemiddeld staan er 320 woorden per pagina (op sommige pagina’s zelfs tot 380 woorden) wat voor een boek met dialogen meer dan de norm is. 

Ik heb met "Cirkel Twaalf" getracht een goed opgebouwd en tegelijk spannend verhaal te brengen in een decor dat zowel historisch als actueel gefundeerd is, zodat ik de lezer iets meer kan bieden dan een louter misdaadverhaal. 
In mijn lezerskring krijg ik goede kritiek in verband met mijn tweede boek. Ik krijg lovende woorden als ‘zeer spannend’, ‘werkelijkheid of fictie?’,  ‘goed gevonden plot’,… Ieder beweert dat dit tweede boek in alle aspecten beter is dan mijn eerste, dat al een behoorlijke recensie had gekregen in de Boekensalon.

Het is alvast wel bekend dat recensenten hun frustraties met een hartelijk stukje proza kwijt kunnen op twee  manieren: ofwel hebben ze voor een boek alle lof en dan wordt elk negatief kantje onmiddellijk met de nodige 'maar' weggewerkt, ofwel wordt een boek lekker afgekraakt en dan wordt elk positief aspect onmiddellijk met een 'maar' opzij gezet. Het woord 'maar' is voor hen van cruciaal belang, het betekent in hun extreem denken gewoon: 'vergeet de rest'. Ook is het zo, dat zij, die dikwijls zelf graag een thriller willen schrijven maar niet over de nodige verhaalfantasie beschikken, zich graag manifesteren door hun taalkunde in een klein, ophemelend, of vernietigend, stukje tekst tentoon te spreiden. 

Ik kan goed kritiek verdragen als deze gegrond en evenwichtig is, m.a.w. als alle aspecten van het werk in acht genomen worden en waarin minpunten en pluspunten duidelijk naast elkaar worden afgewogen en niet de ene door de andere wordt overschaduwd. Wat nu over mijn tweede boek is verschenen heeft veel weg van een vooringenomen standpunt. De bijna uitsluitende negatieve en niet opbouwende kritiek is nu gepubliceerd op de website van de Boekensalon, een kanaal dat door diverse instanties wordt geconsulteerd. Niet alleen steunen de Nederlandse bibliotheken op die ene recensie, maar ook de Vlaamse bibliotheken maken alleen  hiervan gebruik. Zelfs verkooppunten zoals bol.com hanteren en publiceren de recensies van de Boekensalon. 

Het probleem is dat een auteur geen verhaal daartegen kan inbrengen. Nochtans weet ieder dat een recensie sterk afhangt van de persoon, zijn voorkeur, zijn gemoedstoestand... of van allerlei mogelijke persoonlijke frustraties, die toevallig door het boek worden versterkt... of zelfs door de status van de auteur kunnen worden opgewekt (bijvoorbeeld kan in mijn geval de recensent ooit een frustratie aan een universiteit hebben opgelopen, om maar iets te noemen).  

En dat alles heeft maar één gevolg. De verkoop van het boek "Cirkel Twaalf"zal dalen en zelfs in tegenstelling tot mijn eerste boek zal dit werk nooit verschijnen in de Nederlandse bibliotheken, dank zij dit 'knap'verhaaltje. Wie het niet gelooft ziet hier het resultaat.

Ik hoop, mijnheer Chris Vandenbroucke, dat u zich heel wat opgelucht hebt gevoeld na het schrijven van uw prachtig stukje, goed klinkende proza . U hebt waarschijnlijk met deze 10 lijntjes meer verdiend dan ik ooit door uw toedoen zal verdienen met het boek.  Het ga u goed!

Bert Bergs


Het duivelse recept (e-mails)


Eindelijk je boek op de kop kunnen tikken en in 2 dagen uit!
Verduiveld! Verduiveld goed, ik heb er enorm van genoten! Praktisch is ook de lijst van de personages achteraan omdat die Arabische namen soms moeilijk te onthouden zijn.
Voort blijven schrijven!   (C.C. - 31/07/14)

Bij deze wens ik je te feliciteren met je boek “ Het duivelse recept” ik heb het in enkele dagen uitgelezen en zit al een beetje te wachten op een vervolg.   (F.M. - 08/10/13)

Tijdens mijn verlof in Umbrië heb ik jouw boek gelezen. Het is mij zeer bevallen.
De laatste hoofdstukken heb ik in één ruk uitgelezen, zodat ik een stuk nachtrust heb moeten opofferen.
Het verhaal is niet monolitisch maar opgebouwd uit deeltjes van een aantal paragrafen.
Dergelijke formatering geniet mijn persoonlijke voorkeur.
Het is mij bijgebleven dat ook Milan Kundera’s “ondraaglijke lichtheid van het bestaan” uit korte tekstblokken is opgebouwd.
Het taalgebruik lijkt me fris en zeer verzorgd. De verhaalstijl is meer dan vlot. Zaken die uit de toon vallen, merk ik zo niet, wel integendeel, anders zou ik het boek niet zo snel uitgelezen hebben. Enfin, ik ben niet echt een literair commentator, en misschien zal je van dit emailtje niet echt wijzer worden.
Ik kijk uit naar jouw volgende boek!  (J.V.M. - 29/08/13)

Je boek is uitgelezen. Ik heb ervan genoten ! De laatste hoofdstukken waren razend spannend. (E.D.W -  15/06/13)

Proficiat ! 't Was de moeite. Gisteren nacht om 1 uur de laatste bladzijde omgedraaid.  (R.L. - 29/05/13)

Ik heb uw boek gelezen en ervan genoten. Ik heb al vernomen dat je aan een 2e bezig bent. Laat gerust iets weten als dat uitgekomen is.  (D.S. - 26/05/13)

Ik wens jou alvast proficiat met je eerste thriller. Ik beveel het graag aan iedereen aan.  (F.C. proeflezer - 29/04/13)HTML Comment Box is loading comments...
silh